Geschiedenis

Het is allemaal begonnen in september 1957, we lieten ons toen officieel inschrijven op het nationaal chiro-secretariaat onde de naam "Chiro Sint-Lambertus". Vanwaar kwam het idee om in Kessel een jeugdbeweging te stichten? Heel simpel...

Het begon eigenlijk met 'Catechismus van Volharding' (diegenen die hun Plechtige Communie gedaan hadden). Er werd samen gespeeld, maar zonder toezicht, er werd dikwijls maar wat rondgedwaald op de koer. Pastoor Schellekens heeft toen aan oudere meisjes gevraagd om een oogje in het zeil te houden. Stilaan is dan het idee gegroeid om in jeugdbewegingverband te komen spelen, in plaats van ongeorganiseerd. Zo is de chiro in Kessel ontstaan. 

Maria Lembregts is de eigenlijke stichtster, zij had reeds het één en ander gelezen over de chiro-werking. Ze zijn dus echt van start gegaan in 1957 met 6 leidsters en Maria als groepsleidster. Het ging uiteraard niet van een leien dakje. Leiding die in 1957 mee was gestart, kwam oorspronkelijk van de Kajotsers en ze waren het snel beu. Gelukkig voor ons waren er toen Maria Lembregts, Maria Van Brandt en Simonne Coesemans die het 4 jaar met 3 hebben volgehouden, anders was chiro Nele nog lang geen (bijna) 60 jaar geweest. 

Wat zeker ook nog interessant is om te vertellen zijn de oude namen van de afdelingen. De speelclub, de kwiks,... bestond toen nog niet maar de kwiks van nu waren toen de zonnekinderen, met als symbool zonnekes en een groene kleur. De speelclub waren de sterrekes, de kroonmeisjes (nu tippers) hadden kroontjes als symbool met rode kleur. De tiptiens waren toen nog de kristimeisjes, met als symbool een vlam en een blauwe kleur. De aspiranten hebben altijd dezelfde naam behouden, maar hadden vroeger ook een symbool (fakkels) en de oranje kleur. De kleuren gebruiken we nu nog. Zo waren er vroeger wel meer gebruiken die wij nu niet meer kennen. Wie kent er nog begrippen als knapen, Burchtgravin, vendels,...

Aanvankelijk is chiro Nele gestart onder de naam Chiro Sint-Lambertus, de naam van onze parochie. Maar door de opkomende populariteit van de verhalen van Tijl Uilenspiegel en zijn vriendin Nele onderging Chiro Sint-Lambertus een naamswijziging en zo werden we Chiro Nele !